• facebook
  • google
  • youtube
Međunarodni dan ljudskih prava i UNICEF

Međunarodni dan ljudskih prava i UNICEF

Danas su učenici VIII razreda naše škole na prigodan način obilježili dva bitna datuma za čovječanstvo.

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva”, prvi je član Opšte deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra.

UNICEF je nastao 11. 12. 1946 odlukom Generalne skupštine UN-a i ove godine se navršava 71 godina djelovanja i pružanja životno važne pomoći i dugoročne podrške djeci u najkritičnijim područjima pogođenim konfliktima, krizama, siromaštvom. U Bosni i Hercegovini cilj programa za period 2015 -2019 je pružiti podršku državi za ubrzanje univerzalne realizacije prava djeteta, sa posebnim fokusom na najugroženiju i isključenu djecu i porodice: djecu s poteškoćama, djecu manjina, posebno Roma i djecu u osiromašenim zajednicama. Planirano je da se ovo ostvari kroz smanjenje nejednakosti i nepravičnosti i jačanje socijalne kohezije u društvu. Ključni prioriteti uključuju monitoring prava djeteta, socijalnu zaštitu, obrazovanje u ranom djetinjstvu, pravdu za djecu i rani rast i razvoj djece, uključujući djecu s poteškoćama i romsku djecu.