• facebook
  • google
  • youtube
Projekat ” Filcanje-zanat za 21 vijek”

Projekat ” Filcanje-zanat za 21 vijek”

Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije ”Sahan”

Projekat ” Filcanje-zanat za 21 vijek”

Udruženje ”Sahan” realizuje radionice filcanja vune u prostorijama JU OŠ”Porodice ef. Ramić” namijenjene nezaposlenim majkama učenika s područja MZ Semizovac, MZ Svrake i MZ Gora. Cilj ovih radionica je poboljšanje društvenog položaja žena kroz uključivanje u aktivnosti dodatnog osposobljavanja i obuke, sa posebnim osvrtom na socioekonomsku stabilnost porodice.

Projektom planiramo osposobiti žene za samostalnu izradu sljedećih odjevnih predmeta i modnih detalja: prsluka, papuča, tašni, nakita, broševa, te suvenira koji su od izuzetnog značaja za razvoj turizma u BiH. Žene, a prije svega nezaposlene žene, koje budu pohađale kurs naučit će mnogo o ovoj staroj tehnici prerade ovčje vune, te gotove proizvode će ponuditi na tržište rada. Radionice se implementiraju u JU OŠ”Porodice ef. Ramić”, srijedom, od 18:30 do 20 h.

Projekat podržao Razvojni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu-ReLOaD, finansira Europska unija EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Općina Vogošća