• facebook
  • google
  • youtube
Dan državnosti BiH 25.11. 2021.godine

Dan državnosti BiH 25.11. 2021.godine

Zakonom o državnim praznicima RBiH odlučeno je da se 25. novembar proglasi Danom državnosti Bosne i Hercegovine i kao najveći državni praznik svečano ga obilježavaju svi građani Bosne i Hercegovine koji nose u srcu ljubav, poštivanje i ponos.

Stoga se na današnji dan prisjetimo dešavanja iz prošlosti koji su imali veliki utjecaj i značaj na sve nas koji Bosnu i Hercegovinu nazivamo svojom jedinstvenom domovinom.

Zašto 25. novembar? Naime, 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu obnovila svoju nezavisnost koju je 1463. godine izgubila. Tada je odlučeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Važno je napomenuti da je za ovu odluku glasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a. Rezolucijom ZAVNOBiH-a izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i građana u okviru granica koje je u kontinuitetu i pored okupacije i nacionalističke politike zadržala preko 400 godina.

Odluka o proglašenju nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja je usvojena nakon zasjedanja ZAVNOBIH-a, ozvaničena je na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Nakon što je 1945. godine oslobođena, Bosna i Hercegovina dobila je zastavu i grb koje je zadržala sve do 1992. godine početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je njen narod svojim životima zaštitio nezavisnost i cjelovitost jedine domovine.

Dakle, dragi naši, ustanite i neka vaše srce prizna i usta vaša neka ponosno viknu JA SAM BOSANAC I HERCEGOVAC I BOSNA I HERCEGOVINA JE MOJA DOMOVINA. Ovo je zemlja svih nas i stoga širimo ljubav i neka naša srca u istom ritmu na današnji dan kucaju za našu majku Bosnu i Hercegovinu.

Naši dobri učenici potrudili su se i ove godine da svoje talente pokažu na priredbi povodom ove svečanosti.

Na linku https://www.youtube.com/watch?v=IDSg5Lv7_bM možete pogledati dio priredbe.